piątek, 18 lipca 2008

wyśmienita pomodorowa


Chodziła za mną już od jakiegoś czasu ;-)
Pomidorową lubi chyba każdy i każdy ma swój sposób przyrządzania :)
Mój wiadomo najlepszy :D
Więc
torebka na wpół ugotowanego brązowego ryżu,
ząbek czosnku, a najlepiej kilka,
mała cebula.
dwie marchewki
koncentrat pomidorowy,
pomidory- jakieś pół kg,
woda,
sos sojowy
bazylia, sól, pieprz, papryka ostra,
oliwa.
Do garnka wlewamy oliwę, i gdy bedzie dobrze rozgrzana wrzucamy posiekany czosnek i cebulę. Czekamy aż się przysmażą, w tedy zalewamy to około dwiema szklankami wody, wrzucamy pokrojone, obrane ze skórki pomidory, pokrojone marchewki i gotujemy. Kiedy pomidory będą już dobrze rozgotowane, ale nadaj będą trzymać się w kawałkach należy wrzucić do 3/4 ugotowany ryż, doprawić sosem sojowym i przyprawami, dodać 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pogotować jeszcze chwilkę, a następnie zdjąć z gazu i pozostawić zupę samą sobie. Ryż w tym czasie napęcznieje do końca co dodatkowo zagęści zupe.
Jest pyszna :)

2 komentarze:

Dariusz Dawidowski pisze...

Musi być pyyyychaaaaaa.
Ale kazdy wie że najlepsza z makaronem małe-nitki :)

Summer pisze...

jak sie nie znasz, to nie gadaj :D