poniedziałek, 11 sierpnia 2008

Pita z warzywami [;




Kocham pite, jej smak i to, że z czym w środku by nie była to i tak zawsze jest genialna. Zazwyczaj chlebki piekę sama, jednak dziś z braku czasu poszłam na łatwiznę i kupiłam w sklepie. Moja dzisiejsza była z samymi warzywkami, bez soi i bez sosu. Coraz bardziej doceniam smak warzyw, ich bogactwo kolorów i formy, znakomicie bronią się same, bez zbędnych dodatków. Jeśli ktoś ma ochotę zrobić sam chlebki to podaje przepis: Ciasto:
375g mąki pszennej
40g drożdży
1,5 łyżki oleju
sól

chlebki pita:
Do miski wlac 220ml letniej wody,rozkruszyc i rozpuścic w niej drożdże,dodac połowę mąki,olej i sól, dokładnie wymieszac na gładką masę.Dodac pozostałą mąkę i wyrabiac tak długo,aż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk.Przykryc ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60min.
Gdy ciasto już wyrośnie,wyłożyc na stolnicę wysypaną mąką,uformowac wałek i podzielic go na 8 kawałków.Każdy placuszek rozwałkowac i ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ponownie odstawic do wyrośnięcia na ok.10min.Po tym czasie placuszki odwracamy,spłaszczamy dłonią i znowu odstawiamy na 10min.
Piec ok.15min. w temp.220ºC

Można też usmażyć soję: Soja:
p
ół paczki kostki sojowej, albo kilka kotletów sojowych, suszone zioła prowansalskie, sos sojowy, Oliwa

Soja: kostke gotujemy w wodzie tak jak na kotlety, odsączamy, kiedy soja stygnie przygotowujemy marynatę ;) kilka łyżek oliwy+ sos sojowy+ sporo ziół prowansalskich.
Kostkę wrzucamy do marynaty, dokładnie mieszamy by nią nasiakła, odstawiamy na jakieś 15 minut, następnie trzeba ją utaplać w mące i na patelnie z olejem : D

Najważniejsze oczywiście są warzywa :)))
Warzywa: kapusta pekińska pomidor ogórek zielony, można też kilka plasterków kiszonego cebula- koniecznie czerwona. Zielona papryka, oliwki, czerwona fasola
nadzienie warzywne:
Wszystkie składniki kroimy w kosteczke i wsypujemy do miseczki, mieszamy z solą, pieprzem i odrobiną oliwy.
Wszystkie oprócz czerwonej fasoli, którą wysypujemy z puszki na sitko, przelewamy wodą a nastepnie smażymy przez parę minut na oliwie.
Po upieczeniu chlebków odcinamy brzeg,robimy kieszonkę i nakładamy soję i warzywka.

Brak komentarzy: